FileZilla


FileZilla

FileZilla is een programma waarmee je bestanden ophaalt van en wegzet naar andere computers. Dat doet het op basis van het File Transfer Protocol (FTP), een standaard voor probleemloze bestandsoverdracht tussen verschillende besturingssytemen. Zo plaatsen bijvoorbeeld freelance journalisten hun artikel rechtstreeks op het syteem van de werkgever, zonder daarvoor ook maar 1 mailtje te versturen.

FileZilla presenteert een groot Windows verkenner-venster, waar je bovenin het adres van een server, een gebruikersnaam en een wachtwoord ingeeft.

 

Vervolgens sta je in verbinding met de centrale computer en zie je de daarop aanwezige mappen. Vanaf dat moment sleep je bestanden en mappen moeiteloos heen en weer, tussen links jouw eigen systeem en rechts de server. Hoewel je met een extern systeem in verbinding staat, voelt het alsof je gewoon files kopieert op je eigen systeem. Zo snel is FileZilla dus.

Uiteraard verkrijg je met FileZilla toegang tot meerdere servers, die je gemakkelijk in het geheugen zet. En hoe zit het dan met die servers? De software die we hier bespreken is de FileZilla Client, die verbinding maakt met de centrale server. Deze laatste reguleert met behulp van het programma FileZilla Server het verkeer tussen de aangesloten computers met daarop FileZilla clients.

FileZilla is een geslaagd open-source project en dat voel je wanneer je met FTP client werkt. De software werkt simpel en soepeltjes. Het is duidelijk dat veel programmeurs de applicatie aan een kritische blik onderworpen hebben. En daar profiteer jij als digitaal bestandsoverdragende mens natuurlijk van.

Klik hier om FileZilla te downloaden

Copyright © 2012 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (GR Dijkstra) 

top